Ajánlom, hogy havonta egyszer keressünk fel egy kínai élelmiszerüzletet, ahol nagyon olcsón tudunk beszerezni minden olyan alapanyagot, amibõl villámgyorsan és nagyon kreatívan tudunk d&b típusu kajákat összedobni. Ilyen pl.: a  tészta, ami kb.:3 perc alatt kész, a szójaszósz: 300 Ft/liter és bármilyen húshoz, vagy zöldség ételhez kitûnõ, a fõzõmogyoró kimérve, a szárított gomba, stb. Ezek mind olyan összetevõi a konyhának, amik lehetõvé teszik, hogy mindennapi vásárlás nélkül, a lehetõ legkevesebb energiával finom és tápláló kajához jussunk. Ezeket bõvíithetjük a különbözõ savanyított zöldségekkel és szószokkal, amik szintén nagy variációs lehetõséget biztosíitanak és teljesen konyhakészen kaphatók. Természetesen bármelyik szupermarket savanyúság készletét használhatjuk, íizlés szerint válogathunk a konzervek és a fagyasztott zöldségek között. Minél többféle félkész élelmiszert tarunk otthon annál találékonyabbak lehetünk.

Bevezethetjük étrendünkbe a tofut. A tofu szójabab sajt, aminek fehérje tartalma a húséval vetekszik és helyettesíti is azt. Használhatjuk levesbetétként, szeletelve rántva, szintén szeletelve olajban sütve. Villával összetörve túróként mûködik, kõrözöttet, túrógombócot, stb készithetünk belõle. Nagyon tápláló és egészséges is.

A szárított gombák használata is nagyon egyszerû és praktikus. Egy dolog miatt okozhat gondot, hogy jóval a fõzés elõtt be kell áztatni, lehet elõtte való nap, vagy pár óra. Ez azonban nem követel semmi egyebet, minthogy fogjunk egy bögre vizet és beledobjunk két három száritott gombát, ami aztán többszörösére duzzad, ezután teljesen úgy kezeljük, mint a friss gombát. A Sii Take, másnéven Illatos gomba isteni finom, nagyon erõteljes izû. Lemezei között megtarja a szószokat és más ízeket, de tojást is üthetünk rá. A szárított gomba a végtelenségig eláll, arról nem is beszélve, hogy Kínában a rák egyik hatásos ellenszereként tartják számon. Az áztató lé is felhasználható, vagy önmagában iható gyógyhatású.
 

TAVASSZAL:

Sok friss zöldséget kéne enni és a fõzéshez is használni!
Minden tészta ételhez vághatunk nyers uborkát, retket, zellert, banánt, almát, póréhagymát, újhagymát, stb.

Arról nem is beszélve, mennyire meggyorsítja és kényelmessé teszi az eseményeket a nyers zöldségek fogyasztása.

Ne együnk itthon tavasszal körtét, szõlõt, szilvát, valószínûleg génkezelt import!

 

 

vissza a konyhába