Smack ahogy én
Zöldséges rizs (Nr.1)
Gombás rizs
Ananászos-mogyorós tészta

Balti-Kínai Tőkehal
Tejfölös-szójás rántotta

 

Smack ahogy én

Hozzávalók (egy személyre):
1 csomag Smack,
1 tojás,
1/2 doboz kukoricakonzerv,
1 kávéskanál 8fûszeres-só.

Készíts Smack-et az ismert módon, az utolsó percben öntsd le a levét, üsd rá a tojást és öntsd bele a kukoricát.
Keverd meg, fõzd még egy percig, sózd meg a 8fûszer-sóval. Esetleg ketchuppal díszítheted.
Esti akciófilmekhez kitûnõ pótcselekvés.


 


 

  Zöldséges rizs (Nr.1)

Hozzávalók (egy személyre):
1 leveskocka,
1 tasak leggyorsabbrizs,
1 evõkanál margarin,
1 teáskanál fûszervarázs.

Tedd fel fõni a rizst leveskockás vízbe s amíg fõ, engedd fel a mikróban a zöldséget, majd egy serpenyõben margarinon kapasd meg, az utolsó percben szórd rá a fûszerkeveréket. A lecsepegtetett rizst keverd hozzá és jó étvágyat!
Legjobb a koradélutáni sorozatokhoz.
 


 


 

Gombás rizs

Hozzávalók (egy személyre):
1 tasak gyors rizs,
1 üveg konzerv gomba,
kis vöröshagymakrém (tubusos),
1 csepp olaj.

A rizst megfõzzük, közben a gombát lecsöpögtetjük és tubusos vöröshagymakrémmel vegyítjük (ízlés szerint), kicsit pirítjuk egy csepp olajon. Amikor a rizs kész, a gombához adjuk és 1-2 percig tovább pirítjuk együtt. Kész.
Tálaláskor kis petrezselymet szórunk rá, vagy zellert.

 


 

Ananászos, mogyorós tészta >haladóknak :-)

 

Hozzávalók (három személyre):
Fagyasztott Vöröshagyma kocka, ami a mélyhûtõben tartva több hónapig is elég lehet.

Ananászkonzerv, ami felhasználásához a késõbbiekben több  receptet ajánlok.

Szója szósz, amit a szupermarketekben a kecsapoknál találunk.

Sósmogyoró de lehet bármilyen mogyoróféle, kesudió, stb.

Mindig legyen otthon gyömbér! A fûszerek között száritva és õrölve is kapható.

kínai gyorstészta (smack)

Pálinka vagy bor.

Feltesszük a vizet forrni a smackhez.
Közben olajon egy közepes fejnyi hagymát piritunk serpenyõben. Ha megpirult hozzáadjuk a gyömbért és a  mogyorót. Ha sós mogyorót használunk értelemszerûen kevesebb sót szórunk rá. Amikor a mogyoró kicsit megpirult, adjunk hozzá egy evõkanál bort vagy pálinkát. Amikor elfõtte a levét adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségû ananászt, aminek a levét elõzõleg leöntöttük.
Közben valószinûleg felforrt a víz és beletehetjük a tésztát. Kb.:3 perc alatt megpuhul a kínai tészta.
Amíg az ananász pirul eldönthetjük, hogy csipõsre szeretnénk-e vagy sem. Ha igen adjunk hozzá egy kis tört chilit. Öntsünk alá egy kanál ananászlevet.
Amikor a tészta megpuhult leszûrjük és hozzákeverjük az ananász sztaffhoz és együtt pirítjuk.
A végén 1-2 kanál szójaszósszal meglocsoljuk és megkeverjük, még egy pár percet adunk neki a tûzön és kész. A tálalás
Az egész nem tart tovább 15 percnél.
Wim Wenders: A piszkos ügy (Hammett) c. filmjéhez perfekt.

 

Elemzése:
Érdekesen alakul ez az izkombináció, ugyanis tartalmaz domináns és közvetítõ alapanyagokat. Az ananász minden esetben befogadó és közvetítõ szerepet játszik. Ebben az esetben átveszi a gyömbér, a chili, a szójaszósz  ízét és a saját édes-savanyúságával együtt közvetít. A mogyoró szintén képes erre, attól függõen, hogy mennyi ideig párolódik vagy pirul együtt domináns ízekkel, mint pl.: a gyömbér, vagy fokhagyma.

 


 

Balti-Kínai Tőkehal >haladóknak :-)

 

Hozzávalók:
Tengeri hal. A mennyiség a létszámtól függ.
Pár szál sárgarépa, a hal mennyiségének kb.: a fele.
Egy szál póréhagyma
Két- három gerezd fokhagyma
Gyömbér, friss vagy száritott pár szem illatos gomba
Olaj só, bors, cukor, tejszín

Kétféle módon is készithetjük, attól függően, hogy mennyi időt szánunk rá.

1. A fagyasztott tőkehalfilét felengedjük, közben karikára vágott póréhagymát párolunk olajban. Lehet Wok edényben de bármilyen serpenyő is megteszi. Amikor a hagyma megpuhult hozáadunk egy- két gerezd apróra vágott fokhagymát és gyömbért, a megtisztitott, karikára vágott sárgarépát és tovább pároljuk. Ha asárgarépánk nem elég édeskés, abban az esetben a só mellé egy- két csipet cukrot adhatunk. Amikor a répa is megpuhult hozzáadjuk a felengedett és falatnyi darabokra vágott tőkehalat és összepároljuk, őrölt borssal meghintjük. Ha előre tervezzük, hogy ilyet főzünk akkor áztassunk be egy pár szem száritott illatos gombát, pár órával a műveletek elkezdése előtt. A rehidratált gombát kissé piritsuk meg olajon és adjunk hozzá izlés szerint tejszint.
A kész ételt időtől és energiától függően zöldségkörettel, főtt tésztával de hajában sült krumplival is tálalhatjuk és a köretet öntözzük a tejszines gombamártással.

2. Egy hőálló edény alját megöntözzük olajjal és rászórjuk a karikára vágott póréhagymát, a csikokra vágott gombát, a sárgarépát, fokhagymát, gyömbért és a sót. Erre helyezzük rá, akár egészben is a tőkehalfilét. Ennek a tetejére szórhatunk sót, őrölt borsot és tehetünk citromkarikákat. Az egészet befedjük, mondjuk alufóliával és jó háromnegyed óráig pároljuk a sütőben. Ekkor tartsunk sárgarépa próbát, ha úgy itéljük, hogy ehető keménységű, akkor egy kicsit fedő nélkül pirithatjuk de ez izlés dolga.
A köret ebben az esetben is a főttésztától a krumpliig lehet bármi, attól függ, hogy melyik karaktert szeretnénk erősiteni. A tészta- főleg, ha hosszúmetélt- a távolkeleti jellegét erősiti, a héjában sült krumpli vagy krumpli püré pedig az eszaki érzést.
A hal az egyik fő élelem, mind az északi, mind a tengerparton élő ázsiai emberek számára. Az éghajlat és az ebből kialakuló táplálkozási szokások, a felhasznált nyersanyagok meghatározó különbsége ebben az esetben összekapcsolódik. A falatnyi darabokra vágott hal lehetővé teszi, hogy pálcikával fogyasszuk el, valamint a fokhagyma, a gyömbér és a száritott illatos gomba, a főtt tészta a keleti konyha alapvető kellékei. A halat sárgarépával, tejszinnel, és héjában főtt, sült, stb. burgonyával viszont a balti konyhában készitik szivesen. A Balti hering is sárgarépával, burgonyával készül, ám a friss hering konyhai tisztitása nem felhasználóbarát tevékenység, ezért ajánlom inkább a könnyen kezelhető fagyasztott tengeri halakat, vagy a szupermarketekben vásárolható előkészitett tengeri halat.

 

 


 

Tejfölös-szójás rántotta egy személyre

Vegyünk mondjuk három tojást, megtörjük, és összekeverjük a sárgáját a fehérjével, majd hozzáadunk egy kanál tejfelt, kefirt, joghurtot, vagy tejet, és elkeverjük. Olajon, vagy vajon kevergetve sütjük, hogy darbos legyen. Amikor kezd összeállni, meglocsoljuk egy kis szójaszósszal, gyorsan kevergetve, mert ha odaég a szósz, keserű lessz, meg fekete. Tehetünk rá reszeltsajtot. Csak ha éhesek vagyunk, délelőtti, vasárnapi műsorokhoz, hogy kellőképp lelassuljunk hozzájuk.

 


 

vissza a konyhába