stand


A Stand a Néprajzi Múzeumban látható Időművek c. kiállításhoz kapcsolódik.
Fotók bemutatásának olyan alternatív lehetősége ez, amely megkerüli a galéria, ill. múzeumi környezetet és a képeket a legnagyobb nyílvánosság lehetőségével kecsegteti, mintha nagy példányszámban nyomtatott magazinok és napilapok címlapjai volnának.. Ez a forma első ránézésre talán nem is annyira művészetként azonosítható, mivel a kiállítás helyszíne egy hagyományos újságos bódé, amit minden utcasarkon megtalálhatunk és talán első ránézésre nem is egyértelmű, hogy amit látunk az nem a hétköznapi valóság, hanem annak analógiája.
Az alkotók saját elképzeléseik szerint használták a forgalomban lévő újságokat saját fotóik bemutatására. Személyes élményeik, rokonaik és saját maguk, kerültek az álsajtó érdeklődésének középpontjába. A kiállított újságok léteznek is, meg nem is, maga a helyszín létező is meg nem is, hiszen a kiállítás végén ez a bódé eltűnik a Kossuth térről ugyanúgy, mint ahogy egyszer csak megjelent ott. Ebbe a kiállításba jártában keltében belebotlik az ember, vagy egyszerűen leugrik a villamosról, hogy gyorsan megvegye az aznapi lapokat és egy képzőművészeti esemény részvevője lesz, bár a standot zárva találja. Vagy bosszankodik, vagy nem, vagy észre veszi, hogy ezek az újságok nem egészen azok, amiket bárhol megvehet, vagy nem de mindenképpen része lesz ennek a publikus művészeti projektnek. Az alkotók célja az, hogy minél többen lássák a kiállítást és, hogy minél több "public art" esemény történjen a városban, ami mindenki számára elérhető, amiben részvevőnek tudhatja magát az utca embere és ezzel lesz egy jó napja, vagy hete.
Végezetül álljon itt egy idézet Vilém Flussertől:
" Az esti város a maga kivilágított utcáival, kirakataival és fényrekámjaival, tovaszáguldó autóival és tarka öltözetű járókelőivel, a mozikban futó filmekkel, a lokálokban szóló lemezekkel, az újságosbódékkal és a bennük díszelgő képes magazinokkal -, nos az efféle esti város a tömegkultúra műtárgyainak olyan ünnepi kiállítása, amivel erő és méret tekintetében semmilyen más kultúra, semmilyen más kiállítása nem képes felvenni a versenyt."