Számítógép-oktatás

Fernezelyi Márton, Györe-Szücs Sándor, Langh Róbert, Szegedy- Maszák Zoltán





Kurzusok 2001-2002

Számítógép-archeológia: történet/alapok

Vezeti: Szegedy-Maszák Zoltán - Fernezelyi Márton
Az elsô évfolyam számára kötelezô kurzus
Időpont: szerda 14.00-16.00

Automaták története az ókortól napjainkig, a számológépek fejlôdése a logika/matematika fényében, az elektronikus számítógép fejlôdése, a hardver és szoftver fejlôdéstörténete, operációs rendszerek története, programnyelvek-programozói felületek fejlôdése, a jelen számítógépes környezet kifejlôdésének története.

Irodalom:

 

Vizsga kérdések (1. szemeszter): vizsga1_1.html

 


Bevezetés az interaktív médiába

Vezeti: Szegedy-Maszák Zoltán - Fernezelyi Márton
Az elsô évfolyam számára kötelezô kurzus
Időpont: 2000 decembertől péntekenként 10.00-12.00, C3 auditórium (a kurzus a második szemeszterben folytatódik)

A hálózat és a hypermédia létrejöttének okai és története, az internet és a WWW története, az interneten használható alkalmazások, elektronikus levelezés, FTP, Telnet, a HTML története és korszerű alkalmazásai, browserek/alkalmazói programok, a Streaming media/VRML/JAVA/JavaScript alkalmazások elôtörténete és lehetôségei.

Irodalom:

 

Jegyzetek:


Multimédia alapismeretek

Vezeti: Györe-Szűcs Sándor
A második évfolyam számára kötelezô kurzus
Időpont: péntekenként 10.00-12.00 MKF magasföldszint 7-8.

Az analóg-digitális átalakítók, az interaktív mutimédiában használható bemeti anyagok elôkészítése, illetve manipulációja, kép/hang/videó digitalizálása és szerkesztése/manipulációja, egyszerűbb interaktív alkalmazások készítése, hypermédia szerkesztôi környezetek, szoftver és hardverismeret.

 


Digitális / Non-lineáris videó

Vezeti: Györe-Szűcs Sándor
A harmadik és a negyedik évfolyam számára kötelezôen választható kurzus
Időpont: péntekenként 12.00-14.00 MKF magasföldszint 7-8.
A kurzus időpontja a résztvevőkkel való egyeztetés alapján módosulhat.

Korszerű digitális videózás, számítógépes utómunka, videoanimáció.

 


Interaktív rendszerek tervezése és programozása

Vezeti: Szegedy-Maszák Zoltán-Langh Róbert
A harmadik és a negyedik évfolyam számára kötelezôen választható kurzus
Időpont: péntekenként 14.00-16.00, C3 Auditórium.
A kurzus időpontja a résztvevőkkel való egyeztetés alapján módosulhat.

A kurzus tárgya Interaktív installációk, CD-ROM alkalmazások tervezése és kivitelezése a Macromedia Director fejlesztőkörnyezet segítségével.

 


Haladó internet-technológiák

Vezeti: Fernezelyi Márton
A harmadik és a negyedik évfolyam számára kötelezôen választható kurzus
Időpont: szerdánként 10.00-12.00, C3 Auditórium.
A kurzus időpontja a résztvevőkkel való egyeztetés alapján módosulhat.

Az internetes alkalmazások új lehetoségei: JAVA/JavaScript/DHTML. Interaktív keretek és tartalom programozása internetes környezetben

 

Irodalom:

Órabeosztás/kurzusok évfolyamok szerint
2000-2001. I. szemeszter


I. évfolyam

Az első évfolyam számára ebben a félévben a "Számítógép-történet/alapok" és a "Bevezetés az interaktív médiába" című kurzusok kötelezőek. Mindkét kurzust Fernezelyi Márton és Szegedy-Maszák Zoltán tartja. Az előadások/konzultációk a C3 kulturális és Kommunikációs Központ előadótermében (Bp. I. ker. Országház u. 9.) kerülnek megtartásra péntekenként 10.00-12.00 között. A pénteki időpontok mellett minden hallgató számára kötelező a konzultáció, melyre szerdánként 14.00-18.00 között van lehetőség.

A félévi aláírás megszerzésének feltétele az órák látogatása, illetve egy egyszerűbb félévi gyakorlati munka (weboldalak) bemutatása. Az osztályzás a félévi vizsgaeredmény és a bemutatott gyakorlati munka függvényében történik.


II. évfolyam

A második évfolyam számára az "Interaktív rendszerek programozása"(Györe-Szűcs Sándor), illetve az "analóg és digitális: jelátalakítás és interakció - elmélet és gyakorlat" (Fernezelyi Márton – Szegedy Maszák Zoltán) c. kurzusok kötelezőek. Az előadások/gyakorlatok mellett minden hallgató számára kötelező a konzultáció, melyre szerdánként 14.00-18.00 között van lehetőség

A félévi aláírás megszerzésének feltétele az órák látogatása, illetve félévi munka bemutatása. Az osztályzás a félévi vizsgaeredmény és a bemutatott gyakorlati munka függvényében a történik.


III.-IV. évfolyam

A harmadik évfolyam számára kettő, a negyedik évfolyam számára egy kurzus kötelezően választható az alábbi három kurzusból:

A félévi aláírás megszerzésének feltétele az órák látogatása, illetve a félévi munka bemutatása. Az osztályzás a bemutatott gyakorlati munka függvényében, illetve az elméleti vizsgán elért eredmény alapján történik.